Lajiesittely

Paintball eli värikuulapeli on urheilulaji. Paintballissa käytetään merkkainta, jolla ammutaan värikuulia. Vastustajat pyritään eliminoimaan pelistä merkkaamalla heidät värikuulan osumalla.

 

Paintball voidaan jakaa kahteen kategoriaan:

* speedball joka tarkoittaa sup-air -kentillä pelattavaa turnausmuotoista peliä
* woodsball joka on metsäkentällä pelattavaa peliä.

 

Peliformaatteja on useita: juonellisia eli ns. skenaariopelejä, erilaisia lipunryöstöpelejä, kilpailumuoto/turnauksia. Jokaisessa pelaajat joutuvat juoksemaan, liikkumaan ja väistelemään pysyäkseen merkkaamattomana, samalla kun tarkoituksena on joko suorittaa pelin tavoite tai merkitä vastustajan pelaajat.

 

Aseet

Merkkain eli värikuula-ase toimii joko paineilmalla tai hiilidioksidilla. Varhaisimmat merkkaimet, joilla lajia USA:ssa pelattiin, oli tarkoitettu puiden ja lehmien merkaamiseen, ja maajussit alkoivat pelata toisiaan vastaan. Nykyiset merkkaimet ovat erityisesti lajia varten suunniteltuja, ja markkinoilla on runsaasti merkkejä ja malleja.

 

Värikuulat

Värikuulat ovat värikuula-merkkaimen ammuksia. Ne koostuvat elintarvikeväristä, limettihedelmästä, liivatteesta, PEG:istä (polyetyleeniglygolista) ja vedestä. Kuulat ovat täten periaatteessa jopa syömäkelpoisia, ne eivät vain ole erityisen hyvänmakuisia. Kuula on halkaisijaltaan n. 17mm eli kaliiperi on .68. Haljennut värikuula hajoaa kokonaan luonnossa noin kuukaudessa. Ehjäksi jäänyt kuula voi sitä vastoin säilyä luonnossa jopa puoli vuotta. Värikuulan ”maali” on vesiliukoista ja lähtee pesussa pois vaatteista.

 

Harrastuksena paintball;


Lajin harrastajat ja seurat järjestävät pelejä ympäri suomea.. Jos harrastaminen kiinnostaa helpoimmin pääset mukaan ottamalla yhteyttä lähialueesi seuraan.. Tämä kannattaa tehdä jo ennen varusteiden hankintaa, sillä monilla seuroilla on tuntuvat alennukset lajin liikkeisiin sekä tietoa minkälainen merkkain aluksi kannattaa hankkia.. Useimmilta seuroilta löytyy lisäksi varusteita jotta lajiin pääsee tutustumaan..

 

Alueen seuroista toimimme yhteistyössä;

TBD Urheilijat ry kanssa     www.TBD.fi

 

Kilpapaintball Suomessa


SM-liiga sekä divisioona joukkueet

Kaudella 2011 paintballin SM-liigassa, 1-divisioonassa, 2-divisioonassa sekä 3.divisioonassa kilpailee yli 200 pelaajaa.

 

SM-liiga sekä divisioona pelit järjestetään turnauksina ympäri Suomea. Turnaukset ovat yleensä koko päivän kestäviä urheilutapahtumia, jossa pelien erät alkavat aikaisin aamulla kestäen aina iltaan asti. Päivän aikana karsitaan turnauksen paras pudotuspelien, semi-finaalien ja finaaliottelun avulla. Yhteenlaskettu pistetilanne määrää SM-liigan sekä divisioonien voittajan.